Nettikette

Nettikette, eller god folkeskikk på Internett, er en samling nyttige regler for å delta i digitale fellesprosjektet, sider med brukerskapt innhold, forum og chat. Barilla har også sin egen nettikette, og vi ønsker at du følger den slik at alle deltakerne kan trives på nettsidene våre. Innlegg vil sensureres hvis én eller flere av retningslinjene brytes systematisk, og i alvorlige tilfeller vil den registrerte brukeren slettes.

Ønsker du mer informasjon? Klikk her for å kontakte oss.

 

1. Det kan være nyttig å lese kommentarene som allerede er publisert for å komme inn i den gjengse tonen og ikke falle utenfor. På denne måten blir du kjent med temaet og hvordan det behandles i nettsamfunnet.

2. Før du stiller spørsmål, bør du undersøke om det allerede er besvart i OSS (FAQ).

3. Hvis du vil legge inn en kommentar, bør du formulere ideen din på en kort og konsis måte. Ikke gjenta deg selv, eller skriv i det vide og brede. Du bør heller ikke skrive for ofte. Det er en vanlig fristelse å gjenta den samme ideen mange ganger eller "bombardere” sider med meldinger. Før du ”oversvømmer” en diskusjonstråd, er det lurt å spørre seg selv: ʺVil de andre virkelig syns at det jeg skriver, er interessant?"

4. Ikke bruk store bokstaver i tittelen eller selve meldingsteksten. På nettet betyr dette å rope, og det anses derfor som upassende.

5. Hold deg til temaet i diskusjonen. Selv om det noen ganger aksepteres (eller i det minste tolereres) at du skifter tema hvis du legger til taggen [OT] (off topic), bør du ikke gjøre det for ofte.

6. Hvis du svarer på en kommentar, kan du sitere deler av kommentaren for å gjøre svaret ditt mer leservennlig for de som ikke har lest den. Du bør bare gjøre dette hvis det er nødvendig: Ikke la det bli en vane å sitere hele kommentaren.

7. Av og til hender det at vi leser noe som irriterer oss. Tenk deg om før du reagerer. Er du sikker på at teksten er ment å være aggressiv? Er den virkelig kranglete, eller er den en spøk? Er den ment slik, eller har det rett og slett skjedd en feil? Har du forstått vanene, skikkene og sjargongen på siden? Lønner det seg å svare med én gang, eller vente litt for å se om noen andre griper inn? Kan taushet eller en privat melding være det beste svaret? Mange opphetede diskusjoner oppstår pga. en misforståelse, og det er vanskelig å slukke "flammen" når den er tent. Det er bedre å tenke seg om først.

8. Unngå ʺflamesʺ, dvs. sinte, personlige meninger som kan forårsake ukontrollerbare ʺflammekrigerʺ. Det er best å holde private diskusjoner utenfor det offentlige rom, særlig hvis de er polemiske. Ikke publiser meldinger som leseren ikke har nytte av, eller som bare tar parti med en av motstanderne i diskusjonen.

9. Ikke publiser e-postmeldinger eller andre private meldinger uten tillatelse fra opphavsmannen.

10. Vær tolerant ovenfor personer som begår skrivefeil. Vi ber likevel om at de som skriver, prøver å forbedre språket sitt slik at det er lett å forstå for andre.

11. Alle tekster som inneholder fornærmelser eller støtende/diskriminerende uttalelser om andre brukeres ideer, kjønn, rase eller religion, vil fjernes øyeblikkelig, og opphavsmannen vil nektes tilgang til nettsamfunnet.